Pastel

Pastel  je jedinečnou umeleckou technikou na hranici maľby a kreslenia . V našom eshope ARTDIELA ich nájdete v širokej ponuke. Sú v ponuke aj v kamenných predajných galériách ART DIELA / OC Cassovia Košice a OC MAX Prešov/. Pastely majú krásne,...
Zistite viac

Pastel  je jedinečnou umeleckou technikou na hranici maľby a kreslenia . V našom eshope ARTDIELA ich nájdete v širokej ponuke. Sú v ponuke aj v kamenných predajných galériách ART DIELA / OC Cassovia Košice a OC MAX Prešov/. Pastely majú krásne, žiarivé farby. Zvláštnosťou tejto techniky je docielenie konečného efektu obrazu ako pri olejovej technike. Farebné plôšky nanášame vedľa seba, navzájom sa aj môžu prekrývať na dosiahnutie farebnej rozmanitosti, Pastel je podobne ako kresba vhodný na štúdie zátiší, kvetov, portrétov, krajiny ale rovnako aj na vyjadrenie farebných nálad, či abstraktných kompozícií. Jeho špecifikom je tiež jednoduché kombinovanie mäkko roztretých plôch, ktoré pôsobia ako maľba, s kresebnými líniami. Rozlišujeme niekoľko typov pastelov: Tvrdý pastel /suchý/- Väčšinu času sa stretneme s tvrdými pastelkami, poznáme ich zo školských čias. Tvrdosť pasteliek dovoľuje ich zrezávať do hrotu- na detailnú kresbu. Výsledný obraz musí byť nevyhnutne fixovaný, pretože pastel opadáva z papiera. Mäkký pastel/suchý/ - zvyčajne nie je ťažké rozpoznať od tvrdého pastelu. Obe je možné kombinovať bez problémov, tiež sa obraz musí na konci zafixovať.

Olejové pastely - Olejové pastely sú viac priľnavé k podkladu a nefixujú sa. Nekombinujú sa i inými pastelmi. Môžu byť tiež kombinované s olejovými farbami. Suché pastely v ceruzke - sú vhodné na vykreslenie detailov pastelov. Pastely môžu byť nakreslené alebo maľované rôznymi spôsobmi. Každá z čiastkových techník môže byť použitá samostatne, ale zvyčajne kombinujeme viaceré techniky naraz. Nemôžete kresliť ani kresliť dobre alebo nesprávne. Je dôležité nájsť cestu, ktorá vám vyhovuje. Predtým, ako poskytneme orientačný zoznam techník cestovín, stojí za to pripomenúť, že pri každom type pastelov môžeme dosiahnuť ďalší výsledok. Pri rámovaní má byť opatrený pastel hrubšou paspartou, aby sa kresba nedotýkala skla. Dbáme na to, aby obraz nebol vystavený priamemu slnečnému žiarenia, nakoľko by farby bledli. Taktiež by nemali byť vystavené vo vlhkom prostredí.


Menej